Hoppa till innehållet

22 apr 2024

Bolagen med lösningar på världens vattenbrist

För en stor del av världens befolkning är rent dricksvatten inte en självklarhet. Men det finns hopp och Globalfonden investerar i flera bolag som kan bidra till att lösa vattenkrisen.

Vatten är en av jordens mest värdefulla resurser. Trots detta har tillgång till vatten tagits för givet under årtionden, kanske beroende på att 70 procent av jordens yta är täckt av vatten. Faktum är dock att mindre än 1 procent av jordens vatten är drickbart. 

Ökande hot mot den globala vatteninfrastrukturen skapar risk för än större knapphet. Vatteninfrastrukturen är generellt gammal och dåligt underhållen. På många platser faller infrastrukturen samman. Naturkatastrofer ökar i frekvens och testar åldrad infrastruktur i USA och delar av Europa ytterligare. Att infrastrukturen inte alltid klarar denna påfrestning märks inte minst genom ett ökande antal föroreningsincidenter. Vattenförorening och föroreningar har alltid varit hot, men nu har vi mer kunskap om nya hot, inklusive mikro-plaster och "för-alltid-kemikalier". World Economic Forum rankar vatten som en av de tio globala kriserna, i och med de nya hot mot vattenförsörjningen som har uppstått på senare år.

LÄS MER I GLOBALFONDENS SVANENRAPPORT

Inte självklart ha tillgång till vatten

Befolkningen ökar snabbt i tillväxtländer. Där är vatteninfrastrukturen ofta underutvecklad, vilket gör tillgången till rent dricksvatten svårare. Under de kommande årtiondena förväntas 2,5 miljarder människor flytta till stora städer över hela världen, vilket ytterligare belastar vatteninfrastrukturen. I utvecklade länder, särskilt i USA, är den befintliga infrastrukturen mycket gammal, eftersom lokala regeringar har försummat nödvändiga investeringar under årtionden. Som ett resultat går en av var sjätte liter vatten förlorad mellan vattenreningsverket och slutanvändaren. Vattenverk står inför utmaningen med "icke-intäktsvatten," en branschterm som syftar på den betydande mängd vatten som försvinner mellan reningsverket och slutanvändaren (upp till ~60 procent för vissa vattenverk).

Innovativ teknik och expertis

Men det finns hopp. Trots ökande utmaningar arbetar en hel industri, både etablerade företag och nya start-ups, med innovativ teknik och lösningar för att lösa dessa problem. Uppskattningsvis är den globala adresserbara marknaden för vatten- och avloppsbranschen till mellan 700 och 800 miljarder dollar.

Inom branschen dominerar OEM och EPC-företag (engineering, procurement & construction) över hälften av marknaden. Den återstående delen inkluderar utrustning som pumpar, ventiler och mätare (16 procent), out-sourcade drifts- och underhållstjänster (11 procent), vattenbehandling (9 procent) och reservdelar samt förbruknings-varor (4 procent).

Lösningar på världens vattenbrist

Inom den globala aktieförvaltningen på Didner & Gerge är det främst inom två huvud-områden som vi hittar bolag som kan ta del och bidra till att lösa den globala vatten-krisen, men även inom ett tredje.

Inom investeringsområdet Miljöutmaningar är följande innehav delaktiga att finna lösningar inom exempelvis vattenbrist och läckage:

  • Aalberts pålitliga och effektiva anslutningar minskar risken för läckage.
  • Core & Main med produkter inom vatten- och avloppsinfrastruktur, både för nya projekt och för underhållsarbeten.
  • Spirax-Sarco Engineerings system och produkter för anaeroba rötningsprocesser för slam i avloppsvattensystem.
  • Stantec designar system och samhälls-infrastruktur för hantering av sötvatten, avloppsvatten, dagvatten och grundvatten.

Även inom investeringsområdet Motståndskraftiga samhällen hittar vi bolag med tydlig koppling:

  • Autodesks mjukvara för design och övervakning av vatteninfrastruktur.
  • WSP Global designar även system och samhällsinfrastruktur för hantering av sötvatten, avloppsvatten, dagvatten och grundvatten, med extra fokus på sam-hällsbyggnad.

Inom investeringsområdet Hälsa och välbefinnande finns Eurofins Scientific som har ett stort fokus på och en ledande position inom PFAS-testning av dricksvatten.

LÄS MER I GLOBALFONDENS SVANENRAPPORT