Hoppa till innehållet

02 sep 2024

Börja fondspara som ung: En investering i din framtid

Att börja fondspara som ung kan vara en av de bästa ekonomiska besluten du tar.

Att fondspara kan verka som något man kan skjuta upp till senare i livet, när man har en stabil inkomst eller när pensionssparandet börjar kännas mer relevant. Att börja fondspara som ung kan dock vara en av de bästa ekonomiska besluten du tar. Här är några av de främsta anledningarna och tipsen till att du bör överväga att börja fondspara redan nu. 

(Detta ska inte ses som investeringsråd eller personliga rekommendationer.)

Lättillgängligt 

Det första som bör sägas om fondsparande är att det är enkelt och tillgängligt för alla. Det är lätt att börja och det är enkelt att justera dina investeringar om du skulle vilja.  

På de flesta fondbolag och sparplattformar kan du enkelt starta ditt sparande digitalt. Det kräver inte mycket tid eller erfarenhet vilket är perfekt för dig som precis har börjat. Du kan också börja fondspara med en relativ liten summa, vilket gör det lättare för dig som är ung och kanske har begränsade ekonomiska resurser. Det krävs alltså inte ett stort startkapital för att komma i gång. Du kan även enkelt köpa och sälja dina fondandelar vilket ger dig möjlighet att justera dina investeringar utefter livets förändringar. 

Bli kund och se ditt sparande växa över tid

Tiden är på din sida 

En av de största fördelarna med att börja fondspara tidigt är att du har tiden på din sida. Tiden ger ränta-på-ränta-effekten chans att få bra effekt. Ränta-på-ränta är när avkastningen på din investering återinvesteras och därmed genererar ytterligare avkastning. Det innebär att du får avkastning både på ditt ursprungliga sparkapital och på den avkastning du får under tiden du sparar. Effekten blir starkare ju längre tid som pengarna får växa -  så ju tidigare du börjar spara, desto bättre. Tidsfaktorn kan göra en enorm skillnad. 

Läs mer om ränta på ränta

Högre risk, högre chans 

Som ung har du en längre tidshorisont innan du behöver ta ut dina pengar, vilket ger dig möjlighet att ta större risk i dina investeringar. Risk betyder också chans till högre avkastning. Fondsparande kan vara mer oförutsägbart, men det erbjuder också högre potentiell avkastning över tid jämfört med riskfria alternativ som till exempel ett sparkonto. 

Att ta högre risk kan kännas skrämmande, men historien har visat att aktier oftast stiger över tid, även om det finns kortsiktiga svängningar. Om du har en långsiktig sparhorisont har du tid att återhämta dig från tillfälliga nedgångar och dra nytta av högre avkastningsmöjligheter.  

Möjligheter skapas 

Att börja spara tidigt ger dig möjlighet att bygga upp ett kapital som kan ge dig ekonomisk frihet senare i livet. Det kan innebära att du kan ta en längre semester, starta ditt eget företag, eller till och med gå i pension tidigare. Fondsparande kan alltså öppna dörrar till möjligheter som du annars kanske inte hade haft. 

Bra vanor 

Genom att börja fondspara tidigt etablerar du goda ekonomiska vanor som kommer att vara nyttiga att ha under hela ditt liv.  Att regelbundet sätta av en del av din inkomst för sparande gör att du vänjer dig vid att leva inom dina tillgångar, vilket är en nyckel till långsiktig ekonomisk stabilitet. 

Dessutom kan automatisk överföring till fonder varje månad hjälpa dig att spara utan att behöva tänka på det. Det blir till slut en naturlig del av din ekonomi, vilket gör att du konsekvent bygger upp ditt sparande utan att det känns som en uppoffring. 

Sprida riskerna 

Fonder ger dig möjlighet att sprida dina investeringar över många olika tillgångar, vilket minskar risken för att en enskild investering ska påverka ditt totala sparande negativt. Som ung investerare kanske du inte har tillräckligt med kapital för att köpa enskilda aktier i många olika företag, men genom att fondspara kan du ändå dra nytta av flera olika fördelar. 

Så fondsparande är egentligen som gjort för dig som är ung och har mycket tid på dig. Det är en tillgänglig och bra metod för unga som vill bygga en stabil ekonomisk framtid. Genom att börja tidigt, sprida riskerna och hålla en långsiktig strategi kan du maximera dina chanser att uppnå dina ekonomiska mål. Oavsett om du sparar för en framtida bostad, pension eller till en resa, kan en bra fondportfölj vara en nyckel i din ekonomiska planering. Kom ihåg att regelbundet se över och justera ditt sparande efter dina förändrade behov och mål. Med disciplin, tålamod och kunskap kan du låta dina pengar arbeta för dig och skapa en tryggare framtid. 

Av Lovisa Marcus,

Didner & Gerges Marknadsavdelning

Riskinformation: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonderna kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.