17 okt 2022
Didner & Gerge Global – Dags för mästerskap
Didner & Gerge Globals förvaltare om att bygga ett bra lag i form av en stark portfölj.
Den här artikeln publicerades ursprungligen den 17 oktober 2017.
“Often the result gets confused with the situation”. Johan Cruyff (1947-2016) There is no ”I” in the word ”team”. Detta talesätt är något samtliga amerikanska idrottare i lagsporter fått höra under sin uppväxt. Och det märks. USA må förlora matcher men få slår dem i lagbyggen, sammanhållning, acceptans av sin roll och kämparanda även i motgång. Många liknelser har gjorts mellan idrott och företagande, men det finns även lärdomar att hämta i sportens värld för investerare. Attributen ovan är nyckelord för oss i byggandet av en aktieportfölj. Framgång nås inte med elva stycken Cristiano Ronaldo i laget. Det behövs en (kanske för de flesta mer okänd) Casemiro¹ som balanserar upp och möjliggör stunder av explosivitet från portugisen. Vilka är aktievärldens svar på Ronaldo, Messi eller Zlatan kan man fråga sig? De ofattbart framgångsrika, men också egocentriska, dyra och överexponerade(!?). Facebook? Amazon? Många investerare drömmer om att hitta ”nästa Apple”, då det med facit i hand hade räckt att äga den för att portföljen skulle bli en succé.
Problemet är att hur attraktivt detta än må vara sett i efterhand, så är det näst intill omöjligt att utföra i praktiken. Säg att du mot förmodan ändå genom en idog arbetsinsats identifierar ”nästa Apple” tidigt i utvecklingen och investerar en avsevärd summa. Det är nu utmaningen börjar. Redan efter nio månader faller aktien handlöst med 35% efter en brand i en fabrik. Något år senare går den ned med 40% p.g.a. en sällan skådad börsbaisse. Ytterligare tre år senare faller aktien med 50% på en vecka efter en stor vinstvarning. Och så fortsätter det. Apple avkastade mellan åren 1980-2014 makalösa 22288% men föll med mellan 30-60 % femton gånger. Netflix aktiekurs ökade med 5816% under åren 2002-2014 men har fallit med mer än 25% på en dag fem gånger och med över 80% två gånger. De flesta mänskliga varelser klarar inte av den typen av rörelser. Utöver det hade Apples värdering krävt en mental saltomortal under stora delar av perioden. Aktien har tillbringat majoriteten av tiden på syrefattiga nivåer på över 30x vinsten, varav en längre tid på P/e över 100x. Den största chansen till att ha kunna ta del av Apples 22000%-uppgång hade varit om innehavet legat i en bortglömd depå i ett dödsbo. Om du tror vi skämtar så har du fel. Sådana allvarliga saker ska man inte skoja om, utan det kommer från en stor undersökning av den amerikanska firman Merrill Lynch som upptäckte att de konton som avkastat bäst tillhörde kunder som gått bort för många år sedan och vars depå sedan lämnats i glömska. Nu ska man inte blanda ihop orsak och verkan, men det ligger något sedeslärande i detta.
Med sommarens stora begivenhet² för oss fotbollsälskare i nära antåg har vi tagit inspiration från ovanstående resonemang för att visa upp Globalfonden i en något annorlunda skrud än vanligt. Vi gör det med glimten i ögat, men utan att förminska likheterna mellan en välavvägd portfölj och ett (fotbolls)lag. Även om det är något av en schablonbild att mittbackarna ska vara stabila och rejäla (konjunkturokänsliga) medan en vänsterytter gärna får uppvisa lite irrationella och explosiva drag (tematisk tillväxt) så behövs olika förmågor. Men det varken Sverige i EM eller vi på globalfonden får tumma på är vilken spelstil man ska använda sig av. Tidigt i Erik Hamréns landslagskarriär fanns en övertro på att Sverige minsann ska kunna spela med anfallsglädje, bollkontroll och spontanitet. Shining. Många blåmärken senare var det ett mycket tydligare Sverige – tio spelare och en världsartist – som slog ut Danmark i EM-kvalet. Globalfonden har kanske ingen Zlatan eller Ronaldo (vi tror som sagt inte vi hittar dem, och gör vi det så är de ofta så dyra att det är svårt att försvara att köpa dem) men väl ett LAG utan JAG. En av våra förebilder är faktiskt inte amerikan, utan från Skellefteå. Hardy Nilsson är troligtvis en av Sveriges mest framgångsrika ledare alla kategorier. Efter ett SM-guld som spelare i ishockey 1978 har han vunnit åtta mästerskap i tre olika länder och aldrig coachat ett lag som inte nått slutspel. Viktigast av allt, Hardy Nilsson var enligt många en oerhört skicklig lagbyggare, en person som målmedvetet skapade ett vinnande koncept med en tydlig identitet givet tillgängliga resurser, och som inte var rädd för förändring. Och hans kanske viktigaste mantra var att bygga ett lag som gavs möjlighet att vinna genom att agera på eget bevåg, inte reagera på andras manövrar. Vi önskar er en härlig sommar! Bland annat kommer vi att fortsätta vårt dagliga letande efter nya spelfördelare till vår portfölj,
Fotnoter ¹ Carlos Henrique Casemiro även kallad Casemiro, är en brasiliansk fotbollsspelare som spelar centralmittfältare i Real Madrid. (https://sv.wikipedia.org/wiki/Casemiro) ² Vi syftar givetvis på Fotbolls EM 2016 i Frankrike. Se alla grupper och spelschemat på UEFA.
Lars Johansson och Henrik Andersson