08 nov 2022
Europeiska småbolag med stor potential
Europeiska småbolag står i fokus för fonden Didner & Gerge Small and Microcap. Här berättar förvaltarna Henrik Sandell och Carl Granath om hur de hittar de bästa innehaven till fondportföljen.
Den här artikeln publicerades ursprungligen den 8 november 2021.
– Europa har länge varit grogrund för många små, framgångsrika exportföretag. Ofta har de först hittat kunder på sin lokala marknad, och sedan sökt sig utåt – först i Europa och sedan globalt, berättar Henrik Sandell som förvaltar fonden tillsammans med Carl Granath.
Människor viktigast
Utöver olika finansiella mått, tittar förvaltarna specifikt på ägare, grundare och ledning när de fattar sina investeringsbeslut:
– Det är extra viktigt i den typen av små bolag vi investerar i som blir mycket personberoende. Beslut som enskilda nyckelpersoner fattar kan bli avgörande för utvecklingen på lång sikt. I huvuddelen av fondens innehav är bolagens grundare, eller ättlingar, fortfarande aktiva i driften av bolaget, säger Henrik Sandell.
Analys av bolagen i fokus
Och även om de flesta bolag som förvaltarna investerar i är noterade i Europa har de frihet att leta över hela världen. Urvalet bygger helt och hållet på en genomgripande bolagsanalys, något som är kärnan i Didner & Gerges mycket aktiva investeringsfilosofi. Förvaltarna tittar med andra ord inte på makroekonomiska skeenden, geografiska områden eller specifika branscher – även om vissa länder stundtals ändå kan väga tyngre i portföljen. – För tillfället är bolag från Storbritannien, Sverige och Italien störst i fonden. Att ett bolag är noterat i ett visst land betyder dock inte nödvändigtvis att det har mest exponering mot det landet. Många av bolagen har internationell verksamhet.
Småbolag med utblick
Det gäller inte minst italienska Interpump. Med sin ledande position inom högtryckspumpar har bolaget en global marknadsandel på över 50 procent. Högtryckspumpar används bland annat i system för biltvättar och en mängd olika industriella applikationer. Även fondens i skrivande stund största innehav är verksamt globalt: brittiska Discoverie Group, som tillverkar komponenter till elektroniska applikationer. En viktig kundgrupp är inom förnyelsebar energi, bland annat tillverkar Discoverie komponenter som styr strömförsörjningen till vindkraftverk över hela världen. Hittills i år har det gått riktigt bra för bolaget, som under andra kvartalet växte med 17 procent organiskt. Ett annat brittiskt bolag som har haft en stark utveckling är mattillverkaren Victoria. Under året stärkte bolaget sin position inom konstgräs via förvärvet av nederländska Edel Group
– Marknaden för konstgräs väntas växa i Europa de närmaste tre åren med drygt tio procent årligen, och Victoria har dessutom historiskt varit skickliga på att förverkliga synergier när de förvärvar, säger Henrik Sandell.
Uppfanns för jaktflyg
Ett spännande nytt innehav är ett annat brittiskt internationellt bolag, Strix Group – världsledande inom kontroller för vattenkokare. Grunden för Strix är ett revolutionerande termostat för att kontrollera värmen i dräkter för besättningar på jaktflyg under andra världskriget. Utifrån den tekniken utvecklades på 1980-talet en kontroll för vattenkokare, som än idag står för lejonparten av bolagets intäkter. De senaste tio åren har de vuxit genom egna innovationer och förvärv av närliggande produkter, och växer nu också inom områden som vattenfiltrering.
– Även om många länder i västvärlden är mogna marknader för vattenkokare, finns det fortfarande god tillväxtpotential kvar i både Asien och USA. Bolaget har som mål att dubbla intäkterna de närmaste fem åren genom ett ökat hållbarhetsfokus och genom nya produkter, säger Carl Granath.