Hoppa till innehållet

12 sep 2024

Fondrapporter för augusti: Blandad utveckling

I augusti stack vår Småbolagsfond ut mycket positivt. Även sett hittills i år har fonden slagit sitt jämförelseindex med råge och levererat starka resultat.

I augusti såg vi en blandad utveckling på världens aktiemarknader. Månaden startade turbulent med stora kurssvängningar i marknaderna globalt. Den japanska centralbanken höjde räntan oväntat i månadsskiftet juli-augusti. I kombination med statistik som indikerade en svagare amerikansk arbetsmarknad och svagare data från tillverkningsindustrin, bidrog detta till en oro över konjunkturutsikterna bland investerare. 

Med skyhöga förväntningar på främst AI-relaterade techbolag, blev månadens rapporter något av en besvikelse för vissa. Sammantaget gav det tillfälligt stora negativa effekter på globala aktiemarknader. Med stöd av förväntningar om stora räntesänkningar från Fed återhämtade sig dock aktiemarknaderna efter den dramatiska inledningen av månaden 

D&G Aktiefond

Nordnet, Lifco och Nibe bidrog positivt till Aktiefondens avkastning i augusti, medan Fortnox, Embracer och Alm drog ner. Brand bidrog mest negativt.

Nordnet, med 2 miljoner kunder, växte intäkterna med 20 procent och har goda tillväxtutsikter trots räntenettoproblem.

Vid ett besök hos värmepumpsbolaget Nibe i Markaryd fick förvaltarna en bekräftelse på bolagets starka position inom hållbara energilösningar, trots rådande utmaningar som prispress och svag efterfrågan.

Spelbolaget Embracer genomgår en omstrukturering för att minska skulder och förbättra kassaflödet, med planer på att särnotera verksamheter för att öka aktieägarvärdet.

Under augusti backade Aktiefonden med 0,8 procent.

LÄS MER I MÅNADSRAPPORTEN

Småbolag

Hittills i år har Småbolagsfonden stigit med 21,3 procent och med råge slagit sitt jämförelseindex som stigit 14,7 procent under samma period. I augusti var fonden upp 1,1 procent, bättre än jämförelseindex som slutade månaden på 0,7 procent.

Fonden gynnades under månaden av uppgångar i SOBI, MEKO och Electrolux Professional, medan Crayon, NCAB och Biotage drog ner.

Rapportperioden för det andra kvartalet har generellt varit positivt för fonden. Bland de bolag som haft bäst utveckling utmärkte sig Harvia med en stark rapport och fortsatt tillväxt.

Under månaden adderades Tomra till portföljen, ett norskt bolag med potential för tillväxt och lönsamhet.

Största köp gjordes i Tomra, Beijer Ref och Sagax, medan innehaven i Crayon, Concentric och Vitec minskades.

LÄS MER I MÅNADSRAPPORTEN

D&G Global

I Gobalfonden bidrog B3, Veeva Systems och Dynatrace positivt i augusti, medan Core & Main och Spirax Group drog ner utvecklingen.

Delårsrapporterna för Q2 visade blandade resultat. Cykliska industribolag som Aalberts och Spirax Sarco sänkte sina förväntningar på grund av svag efterfrågan, medan mjukvarubolag som SAP och Veeva Systems levererade starka rapporter.

Fonden sjönk med 4,3 procent i augusti , främst på grund av industribolagens svaga utveckling, jämfört med index som backade 2 procent. 

LÄS MER I MÅNADSRAPPORTEN

D&G Small and Microcap

De största positiva bidragen till Didner & Gerge Small and Microcap i augusti kom från Verve Group, Lectra och Bahnhof.

Verve Group, ett tyskt digitalt mediabolag, rapporterade stark försäljningstillväxt och lönsamhetsförbättring.

Lectra, världsledande inom skärmaskiner och CAD-programvara, fortsatte integrera sin amerikanska konkurrent Gerber Technology.

Bahnhof, en svensk bredbandsoperatör, bekräftade sin helårsprognos för 2024.

Negativa bidrag kom från Embracer, ArcticZymes och Integrum, där Embracer planerar en uppdelning i tre börsbolag och ArcticZymes har en skalbar verksamhet inom enzymutveckling.

I augusti backade fonden 3,6 procent.

LÄS MER I MÅNADSRAPPORTEN

D&G US Small and Microcap

Positiva bidrag till US Small and Microcaps utveckling i augusti kom från ICF International, Comfort Systems och American Software.

ICF, ett amerikanskt konsultbolag, rapporterade bättre än väntade siffror och höjde sina utsikter tack vare ökad efterfrågan inom energi.

Comfort Systems, en VVS- och elinstallatör, steg efter en stark rapport. Långsiktigt gynnas bolaget av en stark efterfrågan på datacenter och strängare arbetsmiljöregler.

American Software, som levererar mjukvara för företags värdekedja, steg efter en stark kvartalsrapport.

Bland de negativa bidragen fanns Installed Building Products och Trex, där den senare sänkte sina vinstutsikter på grund av svag efterfrågan på sina komposittrallprodukter.

Fonden backade 6,8 procent under månaden.

LÄS MER I MÅNADSRAPPORTEN

D&G Resilient World Small Cap

Bland de bästa bidragsgivarna i Resilent World- fonden i augusti fanns Asahi Intecc, ICF International och Belimo.

Asahi Intecc, en japansk tillverkare av katetrar, gynnas av en åldrande befolkning och rapporterade bättre än väntade kvartalssiffror.

ICF International, ett amerikanskt konsultbolag inom statliga och kommersiella tjänster, levererade starka resultat och höjda prognoser tack vare ökad efterfrågan inom kommersiell energi.

Belimo, som är ledande inom energieffektiva produkter för så kallade HVAC-system (Heating, Ventilation, Air Conditioning), fortsatte att stiga efter en stark kvartalsrapport.

Negativa bidrag kom från Installed Building Products och Trex, som påverkades av svagare efterfrågan på sina produkter.

Fonden backade 6,7 procent i augusti.

LÄS MER I MÅNADSRAPPORTEN