Hoppa till innehållet

15 aug 2024

Fondrapporter för juli: Stabil månad trots oro

Alla Didner & Gerges fonder hade en positiv avkastning under en bitvis stormig månad på världens aktiemarknader.

Världens aktiemarknader hade generellt en god utveckling i juli. Svängningarna på börserna tilltog, med en stark inledning av månaden och ett svagare slut. Det senare till följd av eskalerande spänningar i Mellanöstern, i kombination med politisk osäkerhet och en svagare amerikansk konjunktur.

Störst var effekterna på de dominerande teknikbolagen, där investerare började ifrågasätta de högt ställda förväntningarna och värderingarna i en miljö med osäkerhet kring bland annat nya handelshinder mot Kina började ifrågasättas.

Det stundande amerikanska presidentvalet i USA var ett stort ämne i nyhetsflödet, inte minst attentatet mot Donald Trump och att president Biden drog sig ur omval. En oväntad räntehöjning från Japans centralbank skapade dessutom oro på både aktie- och valutamarknaderna mot slutet av månaden. 

Se också: Fem tips vid börsoro

D&G Aktiefond

Positiva bidrag till Aktiefondens avkastning i juli kom från Lindab, Indutrade och Getinge, medan Hexagon, Epiroc och Atlas Copco drog ner utvecklingen.

Särskilt Addtech och Indutrade imponerade med starka kvartalsrapporter, vilket ledde till kursuppgångar. Hemnet överträffade förväntningarna med fortsatt tillväxt i sitt nyckeltal. Lindab visade goda resultat och är väl positionerade för framtiden trots en svag marknad. Husqvarna hade en svag rapport, men fonden ser fortsatt potential i bolagets strategi och långsiktiga avkastning.

Aktiefonden steg med 3,9 procent i juli, vilket var bättre än jämförelseindex på 2,83 procent.

LÄS MER I MÅNADSRAPPORTEN

D&G Global

Den främsta förklaringen till Globalfondens överavkastning under månaden var individuella bolagsval, där de största bidragen kom från BayCurrent Consulting, Eurofins Scientific, Zebra Technologies, Fiserv och Hologic. BayCurrent steg med över 50 procent efter en stark kvartalsrapport.

Negativa bidrag kom från tidigare vinnare som Novo Nordisk, Pure Storage, nVent Electric och Moncler, främst på grund av marknadsoro. Inga större nyheter påverkar dessa bolag, förutom Aalberts som rapporterade en något svagare efterfrågan. 

Ett par försäljningar gjordes under juli, där minskningar av innehaven i Fiserv, Hologic samt Pure Storage var de största.

Globalfonden ökade med 6,7 procent i juli, och överträffande index som slutade månaden på 2,9 procent.

LÄS MER I MÅNADSRAPPORTEN

D&G Småbolag

Positiva bidrag till Småbolagsfonden i juli kom från Biotage, Lindab och Bufab, medan NCAB, Coor och EPRO bidrog negativt. Många portföljbolag rapporterade starka kvartalssiffror, vilket bidrog till en bra start på andra halvåret. 

Bonesupport och fondens största innehav Biotage rapporterade särskilt starka resultat, och Bonesupport höjde sin tillväxtprognos för helåret. Sweco levererade också en stark rapport, med förbättrad omsättning och EBITA-marginal. 

Förvaltarna ökade innehaven i Chemometec, Beijer Ref och Elekta, och minskade i Konecranes, Trelleborg och Bonesupport, samt sålde av hela sitt innehav i Securitas.

Småbolagsfonden ökade med 4,9 procent i juli, i linje med jämförelseindex på 4,9 procent. Fonden har hittills i år stigit med 20,1 procent, jämfört med index som ökat med 13,9 procent.

LÄS MER I MÅNADSRAPPORTEN

D&G Small and Microcap

De största positiva bidragen till Smalla and Microcap i juli kom från Hamilton Thorne, Embracer Group och Cranswick.

Amerikanska Hamilton Thorne, som tillverkar precisionsinstrument, förbrukningsvaror och mjukvarulösningar för assisterad befruktning och utvecklingsbiologisk forskning, steg efter att Astorg meddelade ett förvärv av bolaget. Den svenska spelutgivaren Embracer förbättrade sin finansiella situation genom avyttringar och planerar en uppdelning i tre börsbolag. En av Storbritanniens ledande charkuterister, Cranswick rapporterade en organisk försäljningstillväxt på över 6 procent för det första kvartalet.

Negativa bidrag kom från Eurogroup Laminations, Tracsis och Aalberts, som påverkades av marknadsoro, vinstvarningar och svagare resultat än väntat.

D&G Small and Microcap steg med 3,3 procent i juli, medan jämförelseindex ökade med 6,2 procent.

LÄS MER I MÅNADSRAPPORTEN

D&G US Small and Microcap

Fonden hade en positiv utveckling i juli, med de största bidragen från Installed Building Products, Inter Parfums och Colliers

Installed Building Products (IBP) är en ledande installatör av isolering i USA, som gynnas av ökade krav på energieffektivitet i bostäder. Inter Parfums, som tillverkar och marknadsför lyxdofter under licens, hade också en stark månad, med stigande aktiekurs efter positiva försäljningssiffror och ett förnyat licensavtal med Van Cleef & Arpels. Colliers, en global aktör inom kommersiella fastigheter, fortsatte att dra nytta av en fragmenterad marknad med potential för ytterligare förvärv.

Negativa bidrag kom från Medpace och ATS. Medpace, en kontraktsforskningsorganisation (CRO) som stöder utvecklingen av nya mediciner, såg sin aktiekurs falla efter att ha rapporterat lägre orderintag än förväntat. ATS, en ledare inom automatiserade tillverkningssystem, utvecklades svagare under månaden.

LÄS MER I MÅNADSRAPPORTEN

D&G Resilient World Small Cap

Resilient World Mall Cap hade en positiv utveckling i juli, med starka bidrag från Tomra, Installed Building Products och Volution Group

Tomra, som är ledande inom automatiserad returhantering och materialåtervinning, rapporterade bättre kvartalssiffror än väntat, vilket lyfte aktien. Installed Building Products gynnas av ökade krav på energieffektiv isolering i bostäder, medan Volution växer genom energismarta ventilationsprodukter. 

Bland de sämre bidragsgivarna fanns Tracsis och Medpace. Tracsis påverkades negativt av utmaningar inom tågsektorn, och Medpace föll på grund av sämre orderintag under månaden.

LÄS MER I MÅNADSRAPPORTEN

Se också: Fem tips vid börsoro