Hoppa till innehållet

06 sep 2024

Nya ISK-regler: skattefri grundnivå för sparande på investeringssparkonto

Under 2025 införs en skattefri grundnivå på 150 000 kronor för ISK-sparande. 2026 höjs denna nivå till 300 000 kronor.

I den kommande budgeten har regeringen lagt förslag på en skattefri grundnivå för sparande på investeringssparkonto. Nästa år, 2025 blir sparandet på ISK skattefritt upp till 150 000 kronor och året därpå höjs denna nivå ytterligare till 300 000 kronor. 
Regeringen har lagt flera förslag i sin kommande budget som berör hushållens ekonomi. Extra glädjande för fondsparare inom ISK är att man föreslår en skattefri grundnivå som börjar gälla under 2025. 

Läs mer om regeringens förslag (länk till regeringskansliets sida)

Sparform med gynnsamt låg skatt

Under nästan hela tiden sedan sparformen ISK introducerades 2012 har skatten varit mycket låg på grund av att styrräntan under många år låg på -0,5 procent och ISK-sparande har ansetts vara mycket gynnsamt. När styrräntan började höjas i januari 2019 från att ligga på -0,5 till -0,25 för att slutligen landa på 4,0 procent under september 2023 började diskussionen om hur gynnsam sparformen egentligen var. 

Se hur styrräntan har ändrats över tid här 

Moln i horisonten

Den högre räntan som resulterade i att skatten på ISK blev högre gjorde att det krävdes att spararnas investeringar gav en viss avkastning, för att vara gynnsam efter beskattning. Om styrräntan och ISK-skatten höjdes för mycket skulle det för vissa sparare kunna vara mer gynnsamt att spara via fondkonto i stället för via ISK. När man räknade på det kunde man se att ISK var mer gynnsamt än traditionellt fondkonto om investeringens avkastning var mer än statslåneräntan plus 1 procentenhet. Ju högre statslåneräntan var, desto mer (avkastning) krävdes av spararens investering, för att vara gynnsam. 

Läs mer om hur beskattning av ISK fungerar här (länk till Skatteverket)

Vind i seglen för ISK-spararen

För sparare med en lång sparhorisont på över fem år, i fonder med relativt hög risk och därmed chans till hög avkastning på sikt, till exempel i våra fonder, fanns det kanske inte speciellt mycket anledning att oroa sig för den höjda ISK-skatten.
Och nu när regeringen kommer att införa en skattefri grundnivå och då Riksbanken har sänkt styrräntan samt flaggat för att fler sänkningar är att vänta, ser ISK-sparande återigen ut att bli en riktigt gynnsam sparform.  

Öppna ett ISK hos oss